ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
Η παραλία του Κουδουμά βρίσκεται περίπου 80 χλμ από το Ηράκλειο. Πήρε το όνομα της από το Μοναστήρι Κουδουμά που βρίσκεται εκεί , μέρος του οποίου είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο. Τα πεντακάθαρα νερά της απομονωμένης παραλίας είναι πάντα ήρεμα , μιας και προφυλάσσεται καλά από τους άνεμους . Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και δεν προσφέρει ανέσεις. Κοιτάζει το Λιβυκό πέλαγος.
ΙΔΡΥΣΗ
Είναι βέβαιο ότι ο αρχικός σπηλαιώδης ναός της μονής λειτούργησε ως χώρος προσευχής και καταφυγής από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Η κατά καιρούς αφάνειά του από το ιστορικό γίγνεσθαι είναι εξαρτημένη από τη γενικότερη ιστορία της Κρήτης και πρέπει να αναζητηθεί στις διάφορες κατακτητικές επιδρομές και στις ληστρικές διαθέσεις των εκάστοτε ξενόδουλων λαών. Και να μην μας διαφεύγει ότι η Κρήτη, μετά τη μινωική περίοδο, παρέμεινε υποδουλωμένη στους Ρωμαίους, Άραβες, Ενετούς, Τούρκους και Γερμανούς συνολικά πάνω από 11 περίπου αιώνες.
Τις ακτές της Κρήτης, και ειδικά τις νότιες, λυμαίνονταν κουρσάροι, πειρατές, έμποροι και τυχοδιώκτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν αναπτύχθηκαν οργανωμένα μεγάλα παράλια μοναστήρια και κυρίως γυναικείες μονές. Αν εξαιρέσει κανείς τη μονή της Παναγίας της Κυραλιμανιώτισσας στα βιανίτικα παράλια, που κατά την παράδοση ιδρύθηκε, πριν την αραβοκρατία, από τρεις Κύπριες καλόγριες, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε σε άνδρες μοναχούς, δεν συναντάμε καμία γυναικεία μονή στα νότια παράλια. Τα γυναικεία μοναστήρια αναπτύχθηκαν, για λόγους ασφάλειας, γύρω από το αστικό περιβάλλον, ενώ τα μεγάλα ανδρικά, για τους ίδιους λόγους, μακριά από τα παράλια. Παρόλα αυτά τα πολλά σπήλαια των αγιοβάδιστων Αστερουσίων εξακολουθούσαν αδιάκοπα να αποτελούν χώρο καταφυγής και προσευχής μεμονωμένων ασκητών.